Workshops ply-split braiding

Bij gewoon vlechten gaan draden over en onder elkaar. Bij ply-split braiding worden draden/koorden, met behulp van een vlechtpen, door elkaar heen getrokken. Door verschillende manieren van insteken en door  kleurordeningen ontstaan patronen. Traditioneel werden  banden  en manden gevlochten. Nu wordt deze techniek gebruikt  voor manden, matten, tassen, sieraden, kleding en vrije vormen.

In de workshops leert u verschillende manieren van vlechten in de vorm van korte banden en minimandjes. Deze constructies zijn later te gebruiken voor grotere werkstukken. Ter ondersteuning krijgt u lesbrieven met veel voorbeeldfoto’s. De eerste vlechtsels zijn met koorden van katoen en katoen-linnen. Later draait u zelf koorden  van eigen materialen.

In Vlaardingen.  Alle workshops zijn gepland op hele dagen en vinden plaats Vlaardingen in mijn atelier/woonkamer, met kleine groepjes van 5 tot 8 deelnemers. Een groot voordeel daarvan is, dat er veel boeken en gevlochten voorbeelden aanwezig zijn.
Lestijden van 10.00-16.30  uur. Kosten €40,- exclusief materialen.

Op lokatie.  Voor  groepen van minstens 8 mensen, breng ik de workshops bij u thuis.

Banden voor beginners. Beginners kunnen in alle workshops aanschuiven en leren banden opzetten, vlechten en afwerken. Ply-split braiding

  • U start met een sleutelhanger.
  • U leert  verschillende banden vlechten met een passende afwerking.
  • U krijgt extra  beschrijvingen van banden met verschillende aantallen koorden.
  • Het draaien van koorden wordt op verschillende manieren gedemonstreerd en toegelicht.
  • Verder komen aan de orde; materialen, vlechtpennen, leveranciers en litteratuur.

 

Minimandjes, sterren en stralen,m_P9300347 - kopie 3 aug. 2019

  • U leert op twee manieren opzetten voor manden
  • Verschillende manieren van afwerken worden besproken en gedemonstreerd.
  • Er is tijd voor het  bekijken van manden met andere technieken en materialen.

Beginners kunnen aanschuiven en leren banden opzetten, vlechten en afwerken.

 

Blokken en blokjes, voor beginners en ervaren vlechters.  m_P9300340 - kopie

U leert  twee  methodes voor opzetten. In het eerste mandje  speelt u met  kleurige blokjes.  In het tweede mandje kruisen de koorden op een totaal andere manier, waardoor het vlechtwerk een optimale stevigheid krijgt en dan goed te gebruiken is voorgrotere manden.

 

Tweedaagse workshop voor ervaren m_P9300343 - kopiemandenvlechters.                  Op de eerste dag  start je met het opzetten van twee verschillende mandjes, het mandela mandje met smalle opzet en de zeskanter met een gaatjes bodem. Thuis vlecht je verder tot aan de afwerking.

De tweede dag leer je  het mandela mandje afwerken met puntjes en werk je het gaatjesvlechtwerk af met een stevig gevlochten rand.

 

Mandela-mandjes met brede opzet, voor ervaren mandenvlechters. Om grote manden te stevig laten staan  is een bredere opzet nodig. Daar start u mee. Naar aanleiding van gevlochten voorbeelden krijgt u meer inzicht in het plannen van uw manden.

 

Minimandje zeskanter,  voor ervaren mandenvlechters, m_P9300348 - kopie
Deze vorm vlecht u in twee verschillende open structuren. Voor het overzicht werkt u met verschillende kleuren. In de gevlochten voorbeelden ziet u dezelfde vlechtsels in een kleur
Bij deze vorm leert  u afwerken met een stevige, gladde vlechtrand.

Minimandjes driehoeken, voor ervaren vlechters.
Gestart vanuit een driehoek worden twee  mandjes op verschillende manieren gevlochten, het ene als een gesloten vlechtsel, het andere in gaatjesstructuur.

Minimandjes driehoek met platte bodem, voor ervaren vlechters.                                             Een driehoek met een strakke platte bodem vereist een speciale opzet.                                      Daarna zijn er verschillende mogelijkheden om de zijkanten te vlechten.