Workshops ply-split braiding

Bij gewoon vlechten gaan draden over en onder elkaar. Bij ply-split braiding worden draden/koorden, met behulp van een vlechtpen, door elkaar heen getrokken. Door verschillende manieren van insteken en door  kleurordeningen ontstaan patronen. Traditioneel werden  banden  en manden gevlochten. Nu wordt deze techniek gebruikt  voor manden, matten, tassen, sieraden, kleding en vrije vormen.

In de workshops leert u verschillende manieren van vlechten in de vorm van korte banden en minimandjes. Deze constructies zijn later te gebruiken voor grotere werkstukken. Ter ondersteuning krijgt u lesbrieven met veel voorbeeldfoto’s. De eerste vlechtsels zijn met koorden van katoen en katoen-linnen. Later draait u zelf koorden  van eigen materialen.

In Vlaardingen.  Alle workshops zijn gepland op hele dagen en vinden plaats Vlaardingen in mijn atelier/woonkamer, met kleine groepjes van 5 tot 8 deelnemers. Een groot voordeel daarvan is, dat er veel boeken en gevlochten voorbeelden aanwezig zijn.
Lestijden van 10.00-16.30  uur. Kosten €50,- exclusief materialen.

Op lokatie.  Voor  groepen van minstens 7 mensen, kom ik op lokatie.

Banden voor beginners. Beginners kunnen in alle workshops aanschuiven en leren banden opzetten, vlechten en afwerken. Ply-split braiding

  • U start met een sleutelhanger.
  • U leert  verschillende banden vlechten met een passende afwerking.
  • U krijgt extra  beschrijvingen van banden met verschillende aantallen koorden.
  • Het draaien van koorden wordt op verschillende manieren gedemonstreerd en toegelicht.
  • Verder komen aan de orde; materialen, vlechtpennen, leveranciers en litteratuur.

Blokken en driehoekjes in de rondte, voor beginners.                                        Met blokjes vlechten is een snelle manier en overzichtelijke manier om een m_P9300340 - kopiemandje te maken. De opzet is bepalend voor het kleurenpatroon. Middels veel gevlochten voorbeelden verkrijgt U inzicht in de verschillende manieren van opzetten. Ook worden diverse manieren van afwerken besproken.

Minimandjes, sterren en stralen, voor beginners.

U leerm_P9300347 - kopiet twee verschillende opzetten voor minimandjes.Diverse afwerkingen worden met voorbeelden besproken en gedemonstreerd.

Beginners kunnen aanschuiven en leren banden opzetten, vlechten en afwerken.

Tweedaagse workshop voor ervaren m_P9300343 - kopiemandenvlechters.             Op de eerste dag  start je met het opzetten van twee verschillende mandjes, het mandala-mandje met smalle opzet en de zeskanter met een gaatjes bodem. Thuis vlecht je verder tot aan de afwerking. De tweede dag leer je  het mandala-mandje afwerken met puntjes en werk je het gaatjesvlechtwerk af met een stevig gevlochten rand.

Mandala-mandjes met brede opzet, voor ervaren mandenvlechters, die bovenstaande workshop volgden.                  Om grote manden te stevig laten staan  is een bredere opzet nodig.   Naar aanleiding van gevlochten voorbeelden  en een diaserie krijgt u meer inzicht in de variatiemogelijkheden en het plannen van uw manden.

Minimandje zeskanter,  voor ervaren mandenvlechters, m_P9300348 - kopie
Deze vorm vlecht u in twee verschillende open structuren. Voor het overzicht werkt u met verschillende kleuren. In de gevlochten voorbeelden ziet u dezelfde vlechtsels in een kleur
Bij deze vorm leert  u afwerken met een stevige, gladde vlechtrand.

Minimandjes driehoeken, voor ervaren vlechters.
Gestart vanuit een driehoek worden twee  mandjes op verschillende manieren gevlochten, het ene als een gesloten vlechtsel, het andere in gaatjesstructuur.

Minimandjes driehoek met platte bodem, voor ervaren vlechters.                                             Een driehoek met een strakke platte bodem vereist een speciale opzet.                                      Daarna zijn er verschillende mogelijkheden om de zijkanten te vlechten.